Ben ik hoogbegaafd?

Het is niet altijd wat het lijkt

Met een grote mate van nieuwsgierigheid, het regelmatig ervaren van verwondering, het gevoel vreemd te zijn of anders en een groot besef van verantwoordelijkheid wandel je door de wereld.

Je overziet vaak al snel wat er moet gebeuren en beseft vaak ook gelijk wat je allemaal -nog- niet kunt. 

Hoogbegaafden zijn moeilijk in hokjes te plaatsen en vaak willen ze ook helemaal niet in een hokje passen.

Herken jij jezelf hierin? En dan komt de twijfel…

“Weet je hoe lastig ik sommige dingen vind?  
Hoe vaak ik het gevoel heb de aansluiting te missen? 
Ja ik kan veel, denk veel (te veel) en doorzie dingen vaak eerder dan anderen, maar hoogbegaafd?”

Weinig mensen vinden zichzelf veel slimmer dan de mensen om zich heen. Dat is goed verklaarbaar, want de mensen die je als referentiekader gebruikt zijn vaak ook de mensen aan wie jij je kunt optrekken. Iedereen kent wel iemand die een stuk slimmer of sneller lijkt en dus beter in het zelfgemaakte plaatje wat HB is past.

Je legt bij jezelf eerder de nadruk op wat je níet kunt of níet begrijpt.  Bij anderen is dit vaak minder zichtbaar. Bij hen kun je uitvergroten wat ze wél kunnen.

Er is een uitzondering: Ouders van een kind waar hoogbegaafdheid bij is “ontdekt”. Deze ouders hebben regelmatig een groot gevoel van herkenning door de informatie die ze vinden door te googlen, door de gesprekken met anderen, en door de ogen die open gaan als hun kind hen spiegelt.

Wat blijft spelen bij beide groepen mensen, de “ik niet” en de “wie weet” is een vorm van -onhandige- schaamte en bescheidenheid. Onhandig omdat dit in de weg zit bij wat je allemaal kan -en diep in je hart ook graag wil- bereiken.
Het is nogal wat om van jezelf te zeggen dat je slimmer bent dan 98% van de mensen om je heen.

Kenmerken lijstjes zijn er inmiddels volop en als mensen zich écht gaan verdiepen en op onderzoek uitgaan zie ik keer op keer bevestigd worden wat ik vermoedde: “Je hebt gelijk, ik voel me erg geraakt door wat ik allemaal lees en het zou zomaar zo kunnen zijn.”

Een te groot verschil in intelligentie maakt dat je moeilijk tot niet bij de ervaring van de ander kan. 

In alle vormen van leer-trajecten is dit wel van wezenlijk belang.
Dit maakt ook dat onderwijs en coaching van hoogbegaafden een aantal voorwaarden kent om succesvol te zijn:

  • Er moet een wederzijds begrip en herkenning zijn. Concreet gezegd: we moeten elkaar kunnen begrijpen en volgen.
  • De mogelijkheid om te kunnen switchen tussen hoofd en lijf is voor beiden een essentieel basisbeginsel.
  • Zonder achtergrondkennis en uitleg op de “waarom’ is het moeilijk om voor beweging te zorgen.

Wat er dan ontstaat is een mogelijkheid om thuis te brengen waar je vragen vandaan komen en het vinden van de antwoorden erachter. 

Vanuit de basis van begrip bekijken wij de wereld. Dat wat opgeslagen zit in het lijf kan met mijn hulp benoemd en herkend worden. Wat zichtbaar wordt komt uit de schaduw. En wat uit de schaduw komt geeft mogelijkheid tot beweging.

Waarom is het ‘uit de schaduw halen’  zo’n groot geschenk voor de rest van je leven?

Het uit de schaduw halen heeft effect op  je ervaring in je ‘zijn’.
Dat werkt door in je hele leven: het heeft effect op je relaties, je ervaart verschil in hoe je je beweegt op je werk en daarbuiten en je zult verschil merken op alle andere plekken waar zichtbaarheid en zelfkennis een rol speelt. 

>> Je ervaart wat het is om vanuit vrijheid naar jezelf en naar de wereld om je heen kijken.

>> Je krijgt keuzevrijheid om op zoek te gaan naar uitdagingen die echt een uitdaging zijn.

>> En je leert kiezen; wanneer wil je achterover leunen en wanneer juist voorover. Welke waarde zit voor jou in welke beweging. 

Zit jij in de twijfelfase? Zoek je naar iemand die je begrijpt en verder kan helpen? Zoek je naar antwoorden en hulp daarbij? Aarzel niet: neem contact met me op.
Dan verkennen we samen wat voor jou de volgende stap kan zijn
.

Voor nu en voor je toekomst!  

Wat opvalt in gesprekken is de mate van verbindingen en relaties die iemand – vaak onbewust- weet te leggen tussen onderwerpen. Het schakelen in het hoofd is zichtbaar en hoorbaar.  Wat ook opvalt is dat de meeste hoogbegaafden makkelijker het hoofd bewonen dan het lijf. omdat je vanaf jongs af aan al merkt dat begrijpen en weten helpt om jezelf staande te houden in onze maatschappij leer je daar onbewust op te vertrouwen en te focussen. Dat maakt dat het soms een uitdaging is om ook je lijf als instrument voor eigen kennis en input te zien. Als je deze stap eenmaal gezet hebt gaat er vaak een hele nieuwe wereld voor je open. 

Contactformulier