werkrelaties & leidinggeven(den)

Jouw relatie met leidinggevenden

Het is je vast wel eens opgevallen: iedereen gaat anders om met de baas op de werkvloer. Bijzonder om te zien; de een luistert en volgt het liefst, de ander gaat graag de discussie aan, de derde kijkt de kat uit de boom.

Hoe jij omgaat met leidinggevenden (los van de persoon die leiding aan je geeft) zegt vaak veel meer over jezelf dan over de ander. 

“Ik kan niet tegen autoriteit” kán betekenen; ik heb al heel jong geleerd om het zelf te moeten doen. “Ik vind mijn bazen vaak fantastisch, wat kan ik daar nog veel van leren” kan bekekenen: ik ben soms erg onzeker over mijn eigen kunnen. Vaak kun je voor jezelf bij antwoorden komen als je terug kijkt naar jou en je ouders. Dat komt omdat een relatie met een leidinggevende een verticale relaties is: een relatie waarbij jij ‘de kleine’ bent en de ander ‘de grote’. 

De dynamiek die je opgedaan hebt als kind, of die je mee hebt gekregen van je ouders hoe je te overhouden tot machtsposities is van wezenlijk belang als je hier naar gaat kijken. 

Zou je graag meer bewegingsvrijheid hebben hoe jij je verhoudt tot je baas?

Weet je welkom! 

Jouw relatie met leiding-geven

En dan komt de dag dat je zelf op een leidinggevende positie terecht komt.

Voor de een is dit een droom en een streven, voor de andere een nachtmerrie. Ook hier komt een groot stuk onbewust- zo deed ik dat toen, dit heb ik aangeleerd gekregen- kijken. Wat maakt dat je het heerlijk of verschrikkelijk vindt om op deze positie, de positie van ‘machthebber-beslisser- verantwoordelijke’ terecht te komen? 

Allereerst de associatie die je hebt met de drie bovenstaande woorden. 

Machthebber; wat is dat voor jou? Beslisser; wat zijn de voordelen en nadelen hieraan, en verantwoordelijke; hoe voelt dat? 

Door werkelijk te voelen in he lijf en de antwoorden die bij je opkomen tegen het licht te houden ontstaat waarschijnlijk gelijk al het eerste inzicht in hoe het voor jou werkt. 

Wil je hiermee aan het werk?
Om meer vrijheid te krijgen en zuiverder met leiding geven om te leren gaan?
Weet je welkom! 

Contactformulier