Ben ik hoogsensitief?

Hoogsensitiviteit, hooggevoeligheid, prikkelgevoeligheid

Als je begrijpt wat je doet, waarom je dat doet en hoe je hier zelf in kunt kiezen
kun je de parels van hoogsensitiviteit opduiken uit de diepte
en kun je jezelf beschermen tegen ’te veel’.

Hoogsensitiviteit heeft de laatste jaren veel aandacht gekregen en onderzoeken laten steeds meer zien wat er werkelijk gebeurt bij de 20% van de bevolking die deze gave en soms ook last heeft meegekregen.

Thomas Boyce en Bruce Ellis (2005) kwamen tot het volgende verrassende inzicht:
‘Sommige kinderen worden nauwelijks beïnvloed door de omgeving. Ze groeien altijd wel.  Anderen hebben de juiste hoeveelheid licht, water, grond en voeding nodig. Als de situatie slecht is, bloeien deze kinderen niet, maar zijn de omstandigheden perfect, dan komen ze tot volle wasdom. Uit ‘Esther Bergsma, het hoog sensitieve brein’

Voor sommige volwassenen is het een uitdaging om om te gaan met hun sensitiviteit. Ze ervaren regelmatig een overprikkeling, en weten niet precies hoe hier goed mee om te gaan. Soms is het nodig om samen naar vroeger te kijken om te zien hoe de toekomst kan worden, soms is inzicht in eigen patronen, gedragingen of gedachten van belang. In alle gevallen gaat het erom de parels van hoogsensitiviteit te vinden en de achterkant onder ogen te komen en te leren hanteren. En soms wisselt een parel om in een achterkant en andersom.

Door samen op zoek te gaan waar je tegenaan loopt en wat jouw licht, water, grond en voeding is kunnen we voor rijkere bloei zorgen.  Als jij weet waar je een beweging zou willen maken, kun je keer op keer meer rijkdom vinden in het feit dat je hoogsensitief bent. Want de achterkant ken je soms beter dan de voorkant.

Niet iedereen is op dezelfde vlakken hoogsensitief. Dat kan soms voor een gevoel van verwarring zorgen. Als je je realiseert dat iedereen op andere manieren de wereld ervaart ontstaat daar het eerste begrip. Voor jezelf is het waardevol om te weten wat bij jou past.

Dabrowski heeft de volgende indeling gemaakt. Waarin herken jij jezelf?

Overexcitabilities Dabrowski

Hooggevoelig op psychomotorisch niveau: Mogelijkheid tot veel actie en energie.

Hooggevoelig voor sensuele prikkels: Intens zien, ruiken, voelen, proeven en/ of  horen.

Hooggevoelig op intellectueel niveau: Grote behoefte aan de waarheid, kennis, snappen.

Hooggevoelig op verbeeldingsniveau: Creativiteit buiten de kaders. Werken en denken in metaforen, grote fantasie.

Hooggevoelig op emotioneel niveau: Intens voelen, veel of heftige emoties, identificeren met andermans gevoelens, en sterke uitingen van genegenheid. © Theory of Levels of Emotional Development, Dabrowski & Piechowsky, 1977 en Emotional Development and Emotional Giftedness, Piechowsky, 1991

Ik weet inmiddels, zowel uit eigen ervaring als wat ik keer op keer in de coaching zie gebeuren, dat het een groot cadeau is om inzicht en begrip te hebben zodat je zelf bewegingsvrijheid kunt creëren. Ik kan je handvatten geven hoe je in je dagelijks leven om kunt gaan met de vele indrukken en prikkels, hoe je op tijd voor jezelf kunt zorgen en soms gaan we eerst op zoek naar wat je eigenlijk nodig hebt bij overprikkeling.

Voel je herkenning, wil je meer weten of twijfel je of je Hoogsensitief bent en of coaching voor jou zinvol kan zijn? Neem vrijblijvend contact met me op, dan luister ik naar je verhaal en denk ik met je mee. 

 

Contactformulier