Hoogsensitiviteit, hooggevoeligheid, prikkelgevoeligheid

Als je weet:

* wat je doet

* waarom je dat doet

* hoe je hier zelf in kunt kiezen 

 

Dán kun je
‘jouw parels opduiken uit de diepte’
en kun je tegelijkertijd
écht goed voor jezelf zorgen.

Hoogsensitiviteit heeft de laatste jaren veel aandacht gekregen. Onderzoeken laten steeds meer zien wat er werkelijk gebeurt bij de 20% van de bevolking die deze gave -een gave die helaas nog te vaak als last wordt ervaren- heeft meegekregen.

Voor veel mensen is het een uitdaging om om te gaan met hun sensitiviteit. Ze ervaren regelmatig een overprikkeling en weten niet precies hoe hier goed mee om te gaan. 

Waarschijnlijk herken jij dit ook bij jezelf. Waarschijnlijk ken je de lasten van hoog sensitiviteit beter dan de kwaliteiten, en waarschijnlijk is dit niet iets wat nieuw voor je is. Vermoedelijk worstel je hier je hele leven al mee. 

Ik heb me gespecialiseerd in het omgaan met hoogsensitiviteit. Eerst puur voor mijzelf, later voor de kinderen die ik lesgaf en de volwassenen die ik tegenkwam. De handvatten kon ik toen al geven, ik voelde wat er nodig was.
Nadat ik me verder heb gespecialiseerd en een intensieve coachingsopleiding heb gedaan vielen vele puzzelstukjes op zijn plaats. Nu kan ik je niet alleen helpen met de ‘hoe’ maar kan ik je ook de ‘waarom’ erachter laten zien en kan ik je wijzen op het onbewuste stuk dat je me tijdens de coaching zeker zal laten zien. 

Ken je dat: je ziet iemand en weet al veel meer dan de mensen om je heen? Vaak twijfel je nog even. Zie ik dat goed of vul ik iets in? Ik heb dit mijn hele leven al. Zowel het ‘weten’ als de gezonde twijfel. Inmiddels weet ik ook het geheim erachter, en kan ik je meenemen in het onzichtbare wat zichtbaar is. 

Coaching op Hoogsensitiviteit, waarom?

Door samen te onderzoeken waar jij tegenaan loopt kan ik je leren écht voor jezelf te zorgen en er te zijn voor de mensen om je heen. Zodat je keer op keer meer rijkdom kan vinden in het feit dat je hoogsensitief bent. 

  • Soms is het nodig om samen naar vroeger te kijken om te zien hoe de toekomst kan worden.
  • Soms is inzicht in eigen patronen, gedragingen of gedachten van belang.
  • In alle gevallen gaat het erom waarde van jouw vorm van hoogsensitiviteit te vinden.

 

Hoogsensitiviteit en de verschillen onderling.

Niet iedereen is op dezelfde manier hoog sensitief.
Dat kan soms voor een gevoel van verwarring zorgen.

Als je je realiseert dat iedereen op andere manieren de wereld ervaart ontstaat daar het eerste begrip. En hoe goed je het waarschijnlijk ook kent bij de ander te zijn:

Voor jezelf is het waardevol om te weten wat bij jou past.

Wie weet heb je gehoord  van de Poolse Psychiater Vladimir Dabrowski. Hij heeft veel geschreven over ‘overgevoeligheden’  en de volgende indeling gemaakt.

  • Hooggevoelig op psychomotorisch niveau: Mogelijkheid tot veel actie en energie.
  • Hooggevoelig voor sensuele prikkels: Intens zien, ruiken, voelen, proeven en/ of  horen. 
  • Hooggevoelig op intellectueel niveau: Grote behoefte aan de waarheid, kennis, snappen. 
  • Hooggevoelig op verbeeldingsniveau: Creativiteit buiten de kaders. Werken en denken in metaforen, grote fantasie. 
  • Hooggevoelig op emotioneel niveau: Intens voelen, veel of heftige emoties, identificeren met andermans gevoelens, en sterke uitingen van genegenheid.  
    Theory of Levels of Emotional Development, Dabrowski & Piechowsky, 1977 en Emotional Development and Emotional Giftedness, Piechowsky, 1991
Waar herken jij je in?
Veel mensen herkennen zich op meerdere vlakken. Je kunt je vast wel voorstellen dat het nogal uit maakt op welk niveau jouw intense ervaringen liggen. 
 
Door met mij op zoek te gaan naar inzicht en begrip op het gebied van jouw hoogsensitiviteit (de wat, waarom en waar vandaan) ga je veel meer ruimte en bewegingsvrijheid vinden om je eigen leven zo in te richten als gezond en goed voor je is.  
 

> Praktisch;
Ik kan je handvatten geven hoe je in je dagelijks leven om kunt gaan met de vele indrukken en prikkels en hoe je op tijd voor jezelf kunt zorgen.

> En we gaan de diepte in:
We gaan op zoek naar wat je eigenlijk nodig hebt vóór de overprikkeling.
Wat gebeurt er bij jou> Waarom wordt je ergens door overspoeld, waar ligt je grotere verlangen, wat heb je echt nodig en wat zit er in de weg om dit ten volle aan te nemen. 

Is dit goed voor jou? Weet je welkom! 

Contactformulier