Liefdesrelaties & Hoogbegaafd

Hoe ga je in de liefde om met je eigen hoogbegaafdheid of met de hoogbegaafdheid van de ander? 

Weet hebben van hoogbegaafdheid, waarom is dat van belang?  
In hoeverre is liefde alleen ‘genoeg’ voor een gelukkig en vlekkeloos samenzijn?

Als je hoogbegaafd bent denk, ervaar en schakel je significant anders dan het grootste deel van de mensen. Internet staat vol met staatjes en grafieken waarin duidelijk wordt dat je als hoogbegaafde op het gebied van intelligentie echt een uitzonderingspositie inneemt. Op zich is daar niets bijzonders aan. We kunnen honderden staatjes en grafieken maken, en iedereen mag zich dan wel eens een uitzondering voelen of ‘one of the main stream’.

Wat in het dagelijks leven vooral merkbaar en zichtbaar is, is het snelle schakelen, verbanden leggen, aan een woord genoeg hebben, buiten de kaders denken en afhaken als iets niet meer kan boeien, maar ook vastbijten in een onderwerp, specifiek gevoel voor humor, belang hechten aan de juistheid van woorden of de compleetheid van een verhaal, holistisch denken, en grote behoefte aan begrijpen -of anders vast blijven zitten tot het moment van… 

Juist in je liefdesrelatie is het ontzettend fijn en waardevol als je je gezien, gehoord en begrepen voelt. Dat is een van de aspecten die maakt dat je met je partner op ‘gelijk niveau’ kan zijn en er een gezond evenwicht is in de relatie.

Als je beiden hoogbegaafd bent is het fijn om de ander te kunnen volgen, de sprongen mee te kunnen maken, te genieten van de intensiteit van het leven en alles wat daarbij hoort.

Maar… 

Wat vaak ook bij hoogbegaafdheid hoort is de strategie om alles te willen verklaren en analyseren. Om een groter totaalplaatje te maken -in het hoofd- en mogelijke beren te voorspellen, om het lijf als informatiekanaal minder goed te kennen en om zeer vasthoudend te zijn in ‘gelijk’. Wat zichtbaar wordt, zeker in het begin van een relatie, is de moeite die het kan kosten je echt in de ander te verplaatsen en in verwondering naar de verschillen te kijken met het besef: daar heb ik nog iets te vinden of te leren. Daar ligt voor veel hoogbegaafden een behoorlijke uitdaging te wachten. De wil en intentie zijn er zeker, de ‘hoe dan’  blijkt vaak een stuk  ingewikkelder. 

Daar kan ik twee redenen voor geven:

  • Het is vaak een behoorlijk proces geweest om jezelf echt te omarmen en aan te nemen, met alles wat erbij hoort. Dat komt  omdat je je als HB er vaak ‘anders’ hebt gevoeld, wat voor veel vraagtekens gezorgd kan hebben. Door je -te- veel te verplaatsen in anderen kan dit proces van vraagtekens opnieuw geactiveerd worden. Vaak leeft deze angst op onbewust niveau. 
  • Je bent gewend te leven op logisch begrip en het te doen met de kennis die je hebt. Als je daar niet genoeg aan hebt ga je op zoek naar meer concrete informatie die voor helderheid kan zorgen. Verliefdheid en liefde beleef je met je lijf. Er komen allerlei -gemengde- signalen die voor onduidelijkheid kunnen zorgen (voor de meeste HB ers niet de voorkeursmodus) en op welke signalen je wel en niet kunt vertrouwen is lastig te bepalen. Zeker als je gewend bent dit vanuit het hoofd te proberen. 

Hoe zorg je voor een goede relatie, wat zijn aandachtspunten om op te letten?

Het allereerste wat nodig is is begrip en kennis. Zowel voor/over jezelf als voor/over de ander. Begrip en kennis hoe je partner werkt, hoe jij werkt en wat die wisselwerking voor jullie betekent.

Onderstaand model komt uit mijn boek ‘Beweging in de liefde’ en laat je bewust kijken waar bij jullie beweging zit en waar niet. Ken je alleen de ene kant van een dynamiek en kent je partner alleen de andere kant? Of bewonen jullie beiden een kant van een dynamiek? Dan is het interessant om eens te kijken wat er gebeurt als je hier bewust mee gaat spelen. 

Op de laag IK is het vooral heel interessant om te zien hoe jij dat zélf doet.
Voel je je prettig bij alle zes posities?
Of heb je daar nog iets te doen; iets wat je in een relatie misschien onbewust van je partner vraagt? 

Op het gebied van spreken en verwonderen en inspireren en groeien zit vaak een uitdaging voor hoogbegaafden. Daar kun je heel veel bij elkaar vinden, als je de wegen weet te bewandelen die erbij horen.

Waar ik in de coaching met je naar op zoek zal gaan is: 

  • Wat is jouw behoefte, wat heb jij nodig wat je in een relatie hoopt te vinden en  welke onbewuste verlangens  komen daarbij kijken?
  • Wat kust een -mogelijke- partner bij jou wakker. Dat klinkt net even iets romantischer dan het is, want dit zijn juist vaak de barstjes die een relatie tot een grote en waardevolle leerervaring maken.

Geen spiegel is groter dan de spiegel die je partner je voor weet te houden. Wat een cadeau, én wat spannend en ingewikkeld kan dit zijn.

Het onderzoeken waar jij specifiek tegenaan loopt in liefde & HB is een zoektocht die voorbij ratio en begrijpen gaat. Die vraagt om dieper te kijken en te onderzoeken. Zodat je dat gaat vinden waar het écht over gaat. Ik ken het pad, laat jij je leiden? 

Weet je welkom, alleen of samen, om op ontdekkingsreis te gaan en Reijkwijdte te ontdekken! 

Contactformulier