De pauw van Reijkwijdte

Pauwtjes voor de spiegel - Amer Palace - Jaipur

De pauw uit het spiegelpaleis in India

De antieke pauw uit het spiegelpaleis in Jodhpur als symbool voor Reijkwijdte. Reijkwijdte als nieuwe stap in een toekomst.

De pauw, een dier dat vroeger net als de Phoenix/Vuurvogel gezien werd voor zijn herrijzende verschijning. Een waaier van veren, die gebruikt kunnen worden om te pronken en naar eigen inzicht open en dicht gedaan worden. Ogen kijken je aan, je eigen ogen of de ogen van de ander. Eens per jaar laat een pauw de veren vallen. Wat overblijft is een prachtig beest in de volle naaktheid van het bestaan. Kwetsbaar en krachtig. Het is het moment in het leven om terug en voorruit te kijken, te herijken en weer op je eigen pad terug te keren. Dit is waar voor mij coaching om draait.

In een veilige omgeving onderzoeken waarom je de veren draagt die je draagt.

We gaan op onderzoek of deze veren nog functioneel zijn. Of dat ze misschien vervangen kunnen worden door veren die beter passen bij wie je bent en waar je bent in je leven. Vaak zit het antwoord hierop al in de vraag waarmee je langskomt verborgen. Nog functioneel: Nog is daarin een belangrijk woord, want eens was je ervan overtuigd dat het functioneel was wat je hebt besloten. Nodig om te overleven en om je plek in te kunnen nemen.

Ieder mens wordt geboren op een plek waar hij of zij als allereerste levensbehoefte veiligheid en geborgenheid nodig heeft. Vanuit die basis kan zich een mensje ontwikkelen dat om zich heen kijkt en een eigen beeld van de wereld vormt. Daarbij gebruikt een ieder zijn of haar eigen interpretaties van wat er te zien, te voelen, te horen, te ruiken en te proeven valt. Daarnaast zit in het celgeheugen een geschiedenis van je -voor-ouders opgeslagen. Sporen van een verleden laten zich vaak voelen door een pijn of kramp die niet zo goed te duiden is maar wel herkenbaar, en vaak al zo lang als iemand zich kan herinneren aanwezig is in het lijf.

Wat bijzonder is om te zien is dat mensen die in hetzelfde gezin, met dezelfde voorgeschiedenis en leefomgeving, ouders en omstandigheden, een compleet andere actie in de wereld kunnen laten zien. De onderliggende aannames zijn vaak goed te vinden. De invulling hoe hiermee om te gaan kan een totaal andere zijn.

Zo kan het ene kind op jonge leeftijd denken: ik moet me aanpassen want papa of mama heeft het al zo zwaar, terwijl een ander denkt: ik ga zorgen voor geluk en leven in de brouwerij om de zwaarte wat te verlichten!

In het leven kun je situaties tegenkomen die zo groot voor je zijn dat je daar vanuit een overlevingsmechanisme op handelt. Alles om je eigen leven veilig te stellen. Vaak weet je dit niet meer bewust, maar ook dit slaat zich op in je lijf. Soms is het een combinatie van je eerste aannames en latere gebeurtenissen, of van je familiegeschiedenis en eigen ervaringen in de baarmoeder en/ of daarna.

Doe ik dat nu alweer zo?
Waarom ervaar ik dat toch?
Wat laten mijn kinderen zien dat me zo raakt?

Door bij Reijkwijdte met mij de reis te maken naar waar vandaan, waarom, wanneer of van wie, is het mogelijk om autonomie en overgave en daarmee handelingsvrijheid te hervinden. Daarmee overkomt iets je niet maar begrijp je op een diepe laag waar iets vandaan komt en geef ik je handvatten om hiermee een eigen keuze te leren maken.

De foto van de pauwen heb ik genomen in het Spiegelpaleis in Jodhpur India. Voor mij is het niet alleen het symbool van de pauw, maar ook het symbool van de schoonheid van imperfectie. De sporen van de tijd, het contrast tussen de sierlijkheid van de pauw en de stevige poten eronder. De manier van de wereld inkijken en te gaan. Elke ochtend weer.

En de spiegel. Wij zijn een spiegel voor anderen en anderen zijn een spiegel voor jou en voor mij
. Ook daarin zit veel meer moois verborgen dan je je vaak bewust bent.

Een extra cadeautje dat ik je tijdens de coaching zal uitleggen en laten zien. Een vervolgstap naar verbinding en contact, en het kunnen zien van jezelf en de mensen om je heen.

Dit bericht is gepost in Style. Bookmark de link.