Mijn kind & hoogsensitiviteit

Wat betekent deze combinatie voor jullie, en hoe kun je een veilige bedding creëren voor iedereen in het gezin

De thuissituatie moet een veilige haven zijn. Een plek om jezelf te zijn, tot rust te komen en op een ontspannen manier te kunnen leven. 

Het lastige bij overprikkeling is dat op een bepaald moment álles te veel lijkt te zijn. En als  jij of je kind gewend is zich voor de buitenwereld aan te passen zal zich dit juist thuis nog duidelijker laten zien. 

Daarnaast is het vaak zo dat er meerdere mensen in het gezin gevoelig zijn voor prikkels. Als je zelf weet hoe hier mee om te gaan kun je proberen meer rekening met elkaar te houden, kun je elkaar tips en advies geven en kun je situaties aanpassen of vermijden. Waar overigens ook een risico in zit.
Als je niet bewust bent of worstelt met je sensitiviteit wordt het nog een stuk ingewikkelder. 

In alle gevallen zijn er in een gezin waar hoogsensitiviteit speelt vele vragen.

  • Hoe kunnen we dat het beste aanpakken
  • Wanneer moet ik ingrijpen of loslaten, streng zijn of juist mild.
  • Wat is er echt nodig als een van ons bang is, bedroeft, boos of blij.
  • Wat doe ik als mijn familieleden te veel eisen stellen, over grenzen gaan, onzichtbaar proberen te zijn.
  • Waarin moet ik sturen en helpen, wat kan ik loslaten?  Wat is van mij, wat van de ander?
  • Hoe is het voor mij, hoe is het met mij?
  • Welk voorbeeld geef ik, waarin kan ik me verplaatsen, en wat levert vooral vraagtekens op?

Hoe jij, je partner en je kind of kinderen met hoogsensitiviteit omgaan zegt veel over de gezinsdynamiek. Voor het ene gezin is het makkelijker dan voor het andere. Dat komt omdat er in elk gezin zichtbare en onzichtbare aandachtspunten spelen. Door het onzichtbare zichtbaar te maken ontstaat vaak het eerste antwoord en daarmee de eerste ruimte. 

Door zichtbaar te maken waar de vragen écht over gaan kan er ruimte en bewegingsvrijheid optreden. Bij iedereen in jullie gezin, want jullie beïnvloedden elkaar op vele vlakken. 

Ik wil je helpen om die vragen -die gaan over omgaan met hoogsensitiviteit– te onderzoeken, zodat ik je kan laten zien en vooral ook kan laten ervaren wat er écht nodig is. Op het moment dat je hier helderheid op krijgt ontstaat ruimte en vrijheid om te bewegen. Om net iets anders te bieden dan wat je denkt dat er nodig is, maar waarvan je door de nieuwe inzichten op diep niveau begrijpt: dit is waar het over gaat.

Je hele gezin zal met je meebewegen als jij de bewegingsvrijheid opzoekt.

Hoe ziet een ouder & kind traject bij Reijkwijdte eruit?

Ik werk in eerste instantie alleen met jou of met jullie en niet met je kind. Wat we doen heeft wel direct en indirect invloed op wat je je kind meegeeft en hoe je je in je gezin beweegt. Als het nodig is zullen we met het hele gezin werken. Soms kan het werken met beide ouders een voordeel zijn. Dit kunnen we bij de intake samen onderzoeken.

Aan de ene kant is de invloed van jou als ouder vaak nog groter dan je al dacht. Uiteraard zijn er ook situaties waar je als ouder weinig invloed op blijkt te hebben.Wat altijd in je macht ligt is omgaan met de situatie  en met de inzichten, kennis en ervaring die je hebt. Het is altijd een zoektocht naar helderheid en handvatten.

Ook bij trajecten waarin je als ouder weinig invloed blijkt te hebben kan ik je met mijn achtergrondkennis en expertise begeleiden en richtingen wijzen.

Nieuwsgierig? Weet je welkom!

Contactformulier