Arianne Rooyens Kanters

“Hoe ‘kleine’ dingen zo onzichtbaar lijken en toch zo bepalend  zijn”

Gefascineerd zijn van de grote gehelen en de kleine details, en de wisselwerking daartussen. Dat is iets dat van jongs af aan een rode draad vormt in het leven van Arianne.

Dit wordt zichtbaar in alles wat haar hart raakt.
In haar eigen jeugd, in de jaren waarin ze werkzaam was in het onderwijs, bij het coachen en trainen van volwassenen.
In de fotografie, de natuur, in koken, reizen, in de omgang met mensen.

In alles is deze ‘bepalendheid’ aanwezig, en laat Arianne zien hoe je daar ook zo je voordeel mee kunt doen. 

In coaching en in training zijn het zowel de grotere gehelen als de kleinste details waar ze met een scherpe blik en de nodige dosis humor de waarde uit weet te halen. Een lichaamsbeweging, een stopwoord, het verschil in de stem kunnen precies de weg wijzen naar dat wat in het onbewuste verborgen ligt. Signalen die we zelf afgeven in het leven weet ze vaak feilloos zichtbaar te maken. De eerste stap, want alleen inzicht is nog niet genoeg voor de gewenste vrijheid in beweging.

Alles komt voort vanuit haar passie voor leren, leven, en de liefde.

Arianne heeft jarenlange ervaring in de onderwijswereld en het werken met kinderen in de basisschoolleeftijd (en hun ouders), met als extra specialisatie hoogsensitiviteit en hoogbegaafdheid. Ze heeft in de loop van de jaren veel ervaring opgedaan met het werken met de ontwikkelingspsychologie. Vanaf haar opleiding besefte ze ook: hoogbegaafdheid en hoogsensitiviteit komen niet tot hun recht in ons huidige onderwijssysteem. Collega’s snapten niet altijd wat er op een diep niveau nodig was. Je verplaatsen in iets wat je niet herkent is lastig, zeker als waarom vragen bedreigend kunnen zijn omdat je daarmee controle lijkt te verliezen.

Wat het doet met mensen die zich niet gezien of begrepen voelen, of dat nu komt door de overdaad aan mogelijkheden en prikkels die je voor en tegen je kunt laten werken of doordat verbinding en contact in zakelijke of in privé relaties niet altijd zo vanzelfsprekend zijn als ze lijken, riepen keer op keer veel nieuwe waarom vragen en antwoorden op. Ook haar eigen zoektocht op deze thema’s als kind kwamen daarbij goed van pas.

In contacten met kinderen en ouders ziet Arianne duidelijk dat zo goed als alles wat we doen vanuit een onbewuste liefde plaatsvindt. Bij bijna alle vormen van verbinding en contact is zichtbaar dat als het niet gaat dit niet voortkomt uit onwil maar eerder vanuit onbegrip of onkunde. Het onbewuste stuk kan het lastig maken en er zijn kleinere en grotere zaken die in de weg lijken te liggen op het levenspad. Zo is er de invloed die patronen van ouders op kinderen hebben, zonder dat de ouders zich hier bewust van zijn. Dit kan over generaties doorgegeven worden en invloed blijven uitoefenen in het volwassen leven, maar ook heel simpel zichtbaar zijn in het dagelijks leven tussen ouders en hun jonge kinderen. De dankbaarheid als dit helder wordt en de ontspanning die zowel bij het kind als bij de volwassene kan optreden als hiernaar gekeken wordt raakt Arianne keer op keer.

Na het leren kijken met een systemische bril tijdens de opleiding Professionele Communicatie en de verdieping opleidingen en masterclasses viel er steeds meer ‘kleins’ en ‘groots’ op hun plek en realiseerde ze zich nog duidelijker dat er vaak vele antwoorden te vinden en te geven zijn. Als je maar weet waar je moet zoeken.

“Wat is de invloed van je eigen patronen. Op jezelf, op je partner, je kinderen, op je omgeving, en op je mogelijkheid om ten volle je bijdrage te leveren als mens onder de mensen.”

Begrijpen hoe maar vooral ook waaróm iedereen werkt vanuit zijn eigen kennis, achtergrond en dynamiek legt zo veel onzichtbaars bloot, en de handelingsvrijheid die daardoor ontstaat is bevrijdend voor zowel de volwassene als voor de generaties die volgen. En als mooie bijkomstigheid heeft het ook invloed op de contacten die zich om de ‘bewustere’ mens heen bevinden.

In haar coaching  en bij het geven van trainingen ziet ze dit keer op keer terug: Hoe kleine dingen vaak groot kunnen zijn voor en ìn het veranderingsproces van mensen, hoe veel dingen op een zo eigen manier voor iedereen werken. En vooral… Hoe het zichtbaar maken van de -soms ook pijnlijke- schoonheid kan zorgen voor zien en kan zorgen voor keuzevrijheid en bewegingsvrijheid.

Arianne is opgeleid in Systemisch Werk, Emotioneel Lichaamswerk, NLP en Transactionele Analyse door Phoenix Opleidingen in Utrecht. Ze heeft verschillende workshops en Masterclasses gevolgd, onder andere bij de School voor Systemisch Bewustzijn van Hilbrand Westra. Novilo talenbegeleider zorgde voor extra basis op het gebied van hoogbegaafdheid/ hoogsensitiviteit en coaching/ begeleiding van deze doelgroep. Het dagelijks leven, de vele reizen en de wereld van de boeken zorgden en zorgen voor een constante verrijking. Evenals de vele gesprekken de diepte in met haar man Arjan Rooyens, over alle onderwerpen die het leven keer op keer laat zien, in het werkveld en daarbuiten. Samen hebben ze het boek “Beweging in de liefde” over de dynamiek binnen partnerrelaties geschreven.