Hoogbegaafdheid en de liefde: waar zoeken we eigenlijk naar?

Het is een populaire zoek-combinatie: HB en de liefde.

Dankzij de statistieken en de aanmeldingen die ik ontvang weet ik, en jij nu ook: als jij hier een zoektocht ‘omtrent’ hebt ben je zeker niet de enige. Maar wat maakt eigenlijk dat we specifiek naar de combi HB/ liefde op zoek zijn? Liefde en intelligentie, dat zijn toch twee wezenlijk verschillende dingen? Natuurlijk, HB zijn maakt dat anders voelen zich groter kan manifesteren (is dat zo?) En dat alles een vraagteken achter zich mag zetten, tenzij doorvoelt, bewezen, onderzocht en afgetikt (dat is zo!) En ook dat vraagt onmiddellijk daarna alweer om wat extra nuancering. Maar toch: wezenlijk logisch? Wat denk jij?

We willen begrijpen en begrepen worden. We willen sparren en uitgedaagd worden.

En als dat kan met degene die het dichtstbij staat, met de hem of haar of het waar je ’s morgens naast wakker wordt, waar je, als de wereld het toelaat, uren mee kan schakelen tijdens lange autoritten, die niet het gevoel heeft/ je niet het gevoel geeft autistisch/ ADHD/ dodelijke vermoeiend/ ongrijpbaar/ onpersoonlijk/ bot…en maak ze maar even af voor jezelf, te zijn. Die persoon. En daarnaast uiteraard ook nog wat passie, nieuwsgierigheid, uitdaging, een leuke wereld die bij het pakketje hoort, en die jou ook nog een ontzettend leuk exemplaar vindt. Ja, dat dus!

En dan komen we bij de problemen:

Probleem 1: het aanbod.

Het schakelen met iemand die niet hoogbegaafd is is prima te doen, en ook voor een niet hoogbegaafde is het vaak goed te doen om een tijd mee te schakelen met een hoogbegaafde. Toch kost het vaak nét even wat meer ‘moeite’, het stroomt wat minder vanzelfsprekend.

En die vanzelfsprekendheid is wel iets waar we misschien nog wel meer dan gemiddeld naar verlangen. Zowel om onszelf scherp te houden -brandstof!- als om onszelf keer op keer echt geaccepteerd te voelen, gewoon zoals we zijn.

Probleem 2: de specifieke-re interesses

Ga eens los, waar houd jij je graag mee bezig? In gedachten, in doen, in onderzoeken, in gesprekken? En hoeveel mensen om je heen kunnen daar, net als jij, uren, dagen, weken, maanden mee bezig zijn? Juist ja, dat dus.

3 Het gevoel dat HB bij anderen op kan roepen

Een vriendin van me verwoordde het mooi van het weekend: ze vertelde over een opmerking die een date tegen haar gemaakt had op de eerste avond: ik kijk tegen je op, ik heb ergens het gevoel dat ik niet aan je kan tippen. Niet echt een supersterk begin van een gelijkwaardige relatie.

Het op een voetstuk geplaatst worden, of het gevoel van discrepantie is niet het beste uitgangspunt.

4 En dan komen we bij de krasjes op de ziel en de eigen, los van HB, uitdagingen op ieders levenspad.

Want onzekerheid of arrogantie, kun je dat ten volle aan je HB wijten? De behoefte aan autonomie, hoe zit die? En zo kan ik een heel lijstje maken met dingen die we o zo graag aan ons hoogbegaafd zijn wijten: aan het contact tussen ons en de wereld om ons heen, maar die vaak ook iets wezenlijks over onszelf en oudere patronen of pijnen zegt. En die eigelijk, ten diepste, maar voor een heel klein stukje te plaatsen is in de HB context.

We zijn allemaal mens onder de mensen, en juist je eigen stukken vol in het licht zetten, met de kennis en kunde die ook bij HB hoort -als extra kwaliteit ipv als hindernis- is dat wat nodig is voor de volgende stap.
Waarom dan toch aanbod op HB en de liefde?

Door voor jezelf en de ander helder te krijgen wat wel en wat niet bij hoogbegaafdheid -en hoogsensitiviteit- hoort leer je jezelf steeds beter kennen, en leer je jezelf steeds beter aankijken. Daarmee vergroot je je eigen bewustzijn, vermindert de verwarring, snap je waar jij nog stappen te zetten hebt, voel je waar je zo naar verlangt en leer je hoe je beter met jezelf, en met de potentiële liefde om kunt gaan. Weet je beter wat je zoekt, waar je op hoopt, wat je zelf te vullen hebt en waar de ander in het spel mag komen.

En zo… komt de liefde of een stuk dichterbij, of leer je dat je met de liefde die er al is kunt dansen, dansen, dansen door het leven.