liefdesrelaties

Of je nu een  partner wil, je ‘ideale’ partner op het oog hebt of al langer samen met je partner, de  aandachtspunten en daarmee de stappen die van belang zijn zijn hetzelfde. 

Begrijp wie jij bent & vooral ook waaróm.
‘Ken uzelve’

Het leven en de liefde gaat allereerst over jou.
Begrip & kennis hoe jij in het leven staat is de basis waarvandaan je verder kunt. 

Door te weten wie je bent, wat je doet, waar je tegenloopt, waar je behoefte aan hebt en waar je grenzen liggen kun jij jezelf laten zien én kun je ook aangeven wat er voor jou echt van belang is. Je kunt dan ook delen waar je soms wel wat hulp bij kunt gebruiken of waar je eigen leer en ontuikkelpunten liggen. Als je dit weet wordt het leven een stuk makkelijker dan als je hoopt dat de ander dit wel duidelijk heeft of maakt terwijl je zelf eigenlijk geen idee hebt. 

Dan is het tijd om te kijken wat in de wisselwerking gebeurt. 

Ook als je geen partner op het oog hebt of in de begin- en ontdek fase zit kun je hier veel leren. Want als je terugdenkt aan eerdere relaties of aan contacten en met name conflicten die vaker langs zijn gekomen in je leven, zie je dan wat er ‘onder de oppervlakte’ heeft gespeeld? Wat gebeurde er in de wisselwerking, waar ging dat echt over? Wat is jouw zuivere reactie geweest en wat was ingekleurd door iets anders? 

Het gaat hier ook om het ontrafel proces: wat hoort bij wie, en wat weet de ander onbedoeld en vaak ongewenst bij jou wakker te  kussen.

Dit zijn juist vaak de barstjes die een relatie tot een pijnlijke les versus een grote en waardevolle leerervaring weten te  maken.

Geen spiegel is groter dan de spiegel die je partner je voor weet te houden.

Als kind worden we geboren in een ‘nestje’ waarin we als eerste beweging kijken wat er nodig of gewenst is. Daar stemmen we ons op af en daar maken we onze -zelfbedachte- levenstaak van. Dit gebeurt al op heel jonge leeftijd en is een onbewust proces. Soms is het een hele zichtbare en logische keuze. Maar het kan ook tegengesteld zijn aan wat je zou verwachten. Soms zie je dat bijvoorbeeld broers in hetzelfde gezin, zelfs tweelingen, vanuit dezelfde interpretatie een tegengestelde bijdrage kunnen kiezen. Zo kan in het geval van ouders die een flinke last te dragen hebben het ene kind denken: Ik moet mijn ouders opvrolijken, terwijl de ander denkt: Ik moet ze niet nog meer belasten en kan beter onzichtbaar zijn. 

Als we het gevoel hebben invloed te hebben bevestigen we onszelf, als dit niet lukt kun je op jonge leeftijd gaan bijstellen of kun je uitgaan van een ‘ oneerlijke’ ‘niet maakbare’ wereld. 

In beide gevallen creëren we voor onszelf een wereldbeeld gebaseerd op onze vroegste besluiten en aannames. En nemen we ons op onbewust niveau voor: Dit is voor mij dus belangrijk om te -over-leven. 

Op diepte niveau gaat dit eigenlijk altijd over gemis en verlangen. 

In het geval van de broers voelen ze dat de ouders het zwaar hebben. Hun verlangen is om het lichter te maken voor de ouders en ook voor zichzelf. Hier zit weer een grote behoefte aan aandacht en liefde onder. Zie je mij, houd je van mij? De ‘hoe kan ik het leven lichter maken’ die kan variëren.

De behoefte of het verlangen kan specifiek op het gebied van hoogbegaafdheid of hoogsensitiviteit liggen. Maar het kan ook op andere gebieden spelen waarop je gemis en verlangen hebt ervaren. Bij Reijkwijdte gaan we samen op zoek om helder te krijgen. Wat is de basisbehoefte geweest en wat hoort waarbij.  Vaak gaat het hier om zeer menselijke patronen die aandacht en daglicht nodig hebben.

Door iets zonder woorden te ervaren, door te zijn en te voelen,  zie je dat onvervulde verlangens -de andere kant van het ervaren gemis- vaak heel snel zichtbaar worden. Juist dat stuk verlangen en gemis speelt vaak onbewust een grote rol in relaties. 

In liefdesrelaties zie je dat er vaak uitdagingen zitten op:

  • plek innemen
  • mag ik er zijn zoals ik ben
  • word ik begrepen?
  • Hoe kan ik met mijn eigen mogelijkheden en onmogelijkheden omgaan
  • wat laat ik wel en wat laat ik niet zien
  • hoe kan ik het beste met mijn manier van naar de wereld kijken omgaan
  • hoe leer ik mijn eigen positie te bewaren of bewaken
  • hoe kan ik stevig doch liefdevol met alles wat ik in me heb ‘zijn’ en ‘doen’

 Juist daar waar het voor jou niet zichtbaar is liggen antwoorden te wachten. En laat je partner nou net een meester in zijn om daar op te drukken. 

Het lastige is dat dit soms pijn doet, iets wat we graag willen vermijden. En zoals je omgaan met gemis en verlangen in je vroege kinderjaren is opgebouwd heb je daar  ook een beschermingsmechanisme op ingebouwd: Het ligt niet aan mij, het ligt aan de ander. Of; Ik doe toch mijn best, waarom kwets je me dan? Plus, en dat maakt vaak de verwarring compleet: jij ziet vaak ook  hoe je partner het niet zichtbare probeert te vermijden. Het voelt een stuk vertrouwder om daar dan op te focussen!

Als het verschil in begaafdheid erg groot is tussen jullie liggen er andere uitdagingen te wachten dan als je beiden hoogbegaafd bent. of als je beiden niet hoogbegaafd bent. Door elkaar op niveau mee te nemen in je eigen wereld en je open te stellen voor de wereld van de ander is er echter in alle gevallen veel winst te behalen als je hier vragen hebt liggen.

Weet je welkom, alleen of samen, om op ontdekkingsreis te gaan.  

Kom jullie  Reijkwijdte ontdekken! 

DE liefde & levensfasen

De liefde & relaties. Waar zit de beweging?

In de liefde zijn verschillende momenten van grote uitdaging te herkennen.

  • Het eerste moment van ontmoeten en elkaar voorzichtig leren kennen = de ontmoetingsfase. ‘ik’ en ‘jij?’
  • Het moment van verliefd worden en zo mogelijk samen op ontdekkingsreis gaan. ‘ik! & jij?!’
  • Het moment van verschuiving. Verliefdheid wordt liefde. Je voelt de ‘wij’.
  • Samen besluiten echt de lange termijnverbinding aan te gaan: samenwonen, trouwen, anders
  • Kinderen en de drukte van het bestaan, of op andere manieren zorgen voor ‘ scheppingskracht’ en de wereld in.
  • De kinderen vliegen uit of op ander gebied grote veranderingen
  • Pensioen?
  • De oude dag: weer veel meer samen.

En daartussen kan van alles op je pad komen dat je doet afvragen:

Wat gebeurt er & hoe ga ik hier goed mee om?

In het model hieronder (uit Beweging in de liefde)) zie je de drie hoofdfases.
In elke fase staat 3x een dynamiek centraal, die als je een langere relatie hebt uiteindelijk allemaal jullie aandacht blijven verdienen.

Herken je ze, weet je waar jouw uitdaging ligt?

Voor jou en/ of voor jullie, en ook voor de situatie van dit moment?

Diagram-9-wagen-website

Zit jij in een van de bovenstaande fases met vragen of worstelingen? 

Mis je beweging of voel je juist veel te veel beweging in een van de weegschalen van bovenstaand model?

Wil je weten wat ik voor jou of voor jullie kan betekenen? 

Neem vrijblijvend contact met me op, dan gaan we op onderzoek uit!

 

Contactformulier